Sama nie raz już sięgałam po telefon, aby zamówić smaczne,
dietetyczne, a co najważniejsze szybkie i gotowe jedzenie na telefon.
Praktycznie w każdym dużym mieście można spotkać się z kompleksowymi usługami
cateringowymi dla „zabieganych”. Jedną z opcji jest catering firm
wyspecjalizowanych w daniach dietetycznych i dla osób będących na diecie. Oferta
tego typu usług jest bardzo zróżnicowana. Można mieć kaprys i zamówić sobie
pojedyncze danie, odpowiadające stosowanej diecie lub wykupić menu na cały
tydzień, klika tygodni czy nawet miesięcy.
Dzięki swojej działalności, dietetyczny catering sprawia, że
wymówki typu „brak czasu”, „praca”, „obowiązki” nie mogą stanowić już pretekstu
do wcielenia w życie diety. Niskokaloryczne posiłki z dostawą do domu lub miejsca
pracy oszczędzają nasz czas, który potrzebowalibyśmy na przemyślane zakupy i
sumienne przygotowanie potraw. Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych… a
nasza waga spada. Nie wydaje się Wam, że to brzmi zbyt idealnie?
JAK TO WYGLĄDA OD KUCHNI?
Na potrzeby artykułu wyszukałam w Internecie trzy firmy zajmujące
się cateringiem dietetycznym. Po rozmowie telefonicznej z ich pracownikami
okazało się, że w dwóch przypadkach trzeba było podać swojego maila, na którego
została wysłana ankieta żywieniowa dotycząca aktualnej wagi, wzrostu, nawyków
żywieniowych, tolerowanych i nietolerowanych produktów etc. W jednej z firm
„ankieciarskich” należało również udzielić odpowiedzi na pytanie: „ile
planujesz miesięcznie wydać na swoją dietę?”. Przedział kwotowy zaczynał się od
około 800 zł miesięcznie. No cóż.. nie jest to tania zabawa. Zaczęłam analizować
stronę internetową kolejnej firmy i wyszukałam informację o aktualnej promocji
– ”Podpisując umowę na dłuższy czas, za
każdy kolejny miesiąc płacą Państwo mniej. I tak, w pierwszym miesiącu jest to
52 zł za całodzienny catering dietetyczny z dostawą do domu, za drugi 50 zł, a za
trzeci już 49 zł za zestaw pięciu dietetycznych posiłków z dostawą do domu”. Korzystając
z tych usług promocyjna oferta bycia na diecie przez pierwszy miesiąc kosztuje
nas 1560 zł. Szybko odniosłam powyższe wyliczania do poprzedniej oferty. Pierwsza
cateringowa firma dietetyczna nie była jednak taka droga… ;-)
Jeszcze inna firma
cateringowa zaprosiła mnie na spotkanie z dietetykiem, który na podstawie
pomiarów ciała i wywiadu żywieniowego miał ustalić odpowiednią kaloryczność i
skład mojej zbilansowanej diety. Typową ofertą we wszystkich trzech firmach
jest catering 1000 kcal oraz 1500 kcal.
Do standardów należy również opcja wyboru ilości posiłków (pięć,
trzy lub tylko ciepły obiad). Terminy dostaw są różne: niektóre firmy przywożą
jedzenie codziennie, a inne co drugi dzień. Generalnie jednak zazwyczaj
dopasowują się do preferencji klienta. Jedzenie przyjeżdża w plastikowych
termoochronnych opakowaniach, dokładnie podzielone na porcje. Nie da się ukryć,
że pod tym względem oferta wydaje się być bardzo atrakcyjna.
CZAS NA MAŁE PODSUMOWANIE.
Subiektywne plusy stosowania cateringu dietetycznego:
- dieta jest zazwyczaj idealnie obliczona kalorycznie – gdy
zamawiamy posiłek 1000 kcal możemy być pewni, że jest on precyzyjnie
skalkulowany;
- nie trzeba robić
zakupów, poświęcać czasu na przygotowywanie posiłków, posiadać wiedzy
żywieniowej czy sterty sprawdzonych przepisów;
- pozwala na wdrożenie bardzo istotnej zasady REGULARNOŚCI
SPOŻYWANIA POSIŁKÓW - praktycznie z dokładnością co do minuty;
- dania wyglądają apetycznie, a jadłospis firm cateringowych jest różnorodny i zmienia się z tygodnia na tydzień;
- dania wyglądają apetycznie, a jadłospis firm cateringowych jest różnorodny i zmienia się z tygodnia na tydzień;
- ze względu na dużą konkurencję, firmy cateringowe
prześcigają się jeśli chodzi o oryginalność, pomysłowość i atrakcyjność dań, a
także na systemy pakowania oraz dopasowanie do wymagań klienta
Subiektywne minusy stosowania cateringowego:
- dość wysoka cena za usługi;
- osoba stosująca taką dietę, nie wyrabia w sobie zdrowych
nawyków żywieniowych. Z procesu odchudzania wyłączona jest edukacja żywieniowa;
- wątpliwa jakość produktów używanych do produkcji dania (po obróbce termicznej i połączeniu z innymi składnikami trudno jest ocenić jakość zastosowanych składników np. mięsa lub warzyw);
- wątpliwa jakość produktów używanych do produkcji dania (po obróbce termicznej i połączeniu z innymi składnikami trudno jest ocenić jakość zastosowanych składników np. mięsa lub warzyw);
- raczej krótkofalowe
efekty stosowania diety. Istnieje prawdopodobieństwo, że po zaprzestaniu
korzystania z usług firmy cateringowej i powróceniu do starych nawyków
odżywiania, możliwy jest szybki efekt JOJO;
- dostawa posiłków
co dwa, trzy dni nie gwarantuje ich świeżości;
- utrudnione
korzystanie z cateringu dietetycznego mają alergicy – dania pozornie nie
zawierające składników uczulających, mogą zawierać ich śladowe ilości.
Choć catering
dietetyczny nigdy nie zastąpi samodzielnego przygotowywania posiłków podczas
odchudzania, to faktycznie może stanowić pewną alternatywę i ułatwić decyzję o
przejściu na dietę – szczególnie osobom zabieganym. Jeśli jesteśmy skłonni się
na niego zdecydować, warto dodatkowo skonsultować i poddać ocenie dostarczane i
spożywane posiłki profesjonalnemu dietetykowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz