czwartek, 29 listopada 2012

Czy warto korzystać z cateringowych usług dietetycznych?



Sama nie raz już sięgałam po telefon, aby zamówić smaczne, dietetyczne, a co najważniejsze szybkie i gotowe jedzenie na telefon. Praktycznie w każdym dużym mieście można spotkać się z kompleksowymi usługami cateringowymi dla „zabieganych”. Jedną z opcji jest catering firm wyspecjalizowanych w daniach dietetycznych i dla osób będących na diecie. Oferta tego typu usług jest bardzo zróżnicowana. Można mieć kaprys i zamówić sobie pojedyncze danie, odpowiadające stosowanej diecie lub wykupić menu na cały tydzień, klika tygodni czy nawet miesięcy.

Dzięki swojej działalności, dietetyczny catering sprawia, że wymówki typu „brak czasu”, „praca”, „obowiązki” nie mogą stanowić już pretekstu do wcielenia w życie diety. Niskokaloryczne posiłki z dostawą do domu lub miejsca pracy oszczędzają nasz czas, który potrzebowalibyśmy na przemyślane zakupy i sumienne przygotowanie potraw. Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych… a nasza waga spada. Nie wydaje się Wam, że to brzmi zbyt idealnie?


JAK TO WYGLĄDA OD KUCHNI?
Na potrzeby artykułu wyszukałam w Internecie trzy firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym. Po rozmowie telefonicznej z ich pracownikami okazało się, że w dwóch przypadkach trzeba było podać swojego maila, na którego została wysłana ankieta żywieniowa dotycząca aktualnej wagi, wzrostu, nawyków żywieniowych, tolerowanych i nietolerowanych produktów etc. W jednej z firm „ankieciarskich” należało również udzielić odpowiedzi na pytanie: „ile planujesz miesięcznie wydać na swoją dietę?”. Przedział kwotowy zaczynał się od około 800 zł miesięcznie. No cóż.. nie jest to tania zabawa. Zaczęłam analizować stronę internetową kolejnej firmy i wyszukałam informację o aktualnej promocji – ”Podpisując umowę na dłuższy czas, za każdy kolejny miesiąc płacą Państwo mniej. I tak, w pierwszym miesiącu jest to 52 zł za całodzienny catering dietetyczny z dostawą do domu, za drugi 50 zł, a za trzeci już 49 zł za zestaw pięciu dietetycznych posiłków z dostawą do domu”. Korzystając z tych usług promocyjna oferta bycia na diecie przez pierwszy miesiąc kosztuje nas 1560 zł. Szybko odniosłam powyższe wyliczania do poprzedniej oferty. Pierwsza cateringowa firma dietetyczna nie była jednak taka droga… ;-)

Jeszcze inna firma cateringowa zaprosiła mnie na spotkanie z dietetykiem, który na podstawie pomiarów ciała i wywiadu żywieniowego miał ustalić odpowiednią kaloryczność i skład mojej zbilansowanej diety. Typową ofertą we wszystkich trzech firmach jest catering 1000 kcal oraz 1500 kcal.

Do standardów należy również opcja wyboru ilości posiłków (pięć, trzy lub tylko ciepły obiad). Terminy dostaw są różne: niektóre firmy przywożą jedzenie codziennie, a inne co drugi dzień. Generalnie jednak zazwyczaj dopasowują się do preferencji klienta. Jedzenie przyjeżdża w plastikowych termoochronnych opakowaniach, dokładnie podzielone na porcje. Nie da się ukryć, że pod tym względem oferta wydaje się być bardzo atrakcyjna.


CZAS NA MAŁE PODSUMOWANIE.
 

Subiektywne plusy stosowania cateringu dietetycznego:

- dieta jest zazwyczaj idealnie obliczona kalorycznie – gdy zamawiamy posiłek 1000 kcal możemy być pewni, że jest on precyzyjnie skalkulowany;
-  nie trzeba robić zakupów, poświęcać czasu na przygotowywanie posiłków, posiadać wiedzy żywieniowej czy sterty sprawdzonych przepisów;
- pozwala na wdrożenie bardzo istotnej zasady REGULARNOŚCI SPOŻYWANIA POSIŁKÓW - praktycznie z dokładnością co do minuty;
- dania wyglądają apetycznie, a jadłospis firm cateringowych jest różnorodny i zmienia się z tygodnia na tydzień;
- ze względu na dużą konkurencję, firmy cateringowe prześcigają się jeśli chodzi o oryginalność, pomysłowość i atrakcyjność dań, a także na systemy pakowania oraz dopasowanie do wymagań klienta


Subiektywne minusy stosowania cateringowego:

- dość wysoka cena za usługi;
- osoba stosująca taką dietę, nie wyrabia w sobie zdrowych nawyków żywieniowych. Z procesu odchudzania wyłączona jest edukacja żywieniowa;
- wątpliwa jakość produktów używanych do produkcji dania (po obróbce termicznej i połączeniu z innymi składnikami trudno jest ocenić jakość zastosowanych składników np. mięsa lub warzyw);
- raczej krótkofalowe efekty stosowania diety. Istnieje prawdopodobieństwo, że po zaprzestaniu korzystania z usług firmy cateringowej i powróceniu do starych nawyków odżywiania, możliwy jest szybki efekt JOJO;
- dostawa posiłków co dwa, trzy dni nie gwarantuje ich świeżości;
- utrudnione korzystanie z cateringu dietetycznego mają alergicy – dania pozornie nie zawierające składników uczulających, mogą zawierać ich śladowe ilości.


Choć catering dietetyczny nigdy nie zastąpi samodzielnego przygotowywania posiłków podczas odchudzania, to faktycznie może stanowić pewną alternatywę i ułatwić decyzję o przejściu na dietę – szczególnie osobom zabieganym. Jeśli jesteśmy skłonni się na niego zdecydować, warto dodatkowo skonsultować i poddać ocenie dostarczane i spożywane posiłki profesjonalnemu dietetykowi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz