środa, 5 grudnia 2012

Kawa. Pić czy nie pić?



Kawa nie cieszy się dobrą reputacją. Zazwyczaj kładzie się nacisk na negatywne skutki, które wywiera na zdrowie człowieka – przede wszystkim podnoszenie ciśnienia tętniczego, nadmierne pobudzenie organizmu czy wypłukiwanie wapnia i magnezu. W dietach redukcyjnych kawa idzie na pierwszy odstrzał. Zostaje zastąpiona kawą zbożową lub krótko parzonymi herbatami, które za sprawą teiny mają pobudzać równie skutecznie jak kofeina.

Najnowsze badania pokazują, że kawa pita z umiarem nie jest dla organizmu taka straszna jak się wszystkim wydaje. Oczywiście, jak każda z używek, tak i kawa może mieć negatywny skutek po jej przedawkowaniu, jednak  3-4 filiżanki dziennie (300-400 mg kofeiny) „małej czarnej” nie powinny zaszkodzić, a wręcz przeciwnie - mogą przyczynić się do obniżenia poziomu insuliny w naszym organizmie. Przedawkowanie dziennej dawki kofeiny może jednak skutkować arytmią serca, zaburzeniami snu, otępieniem oraz zmęczeniem. Należy nie zapominać również o wliczeniu do dziennej ilości spożycia kofeiny innych produktów, które ją zawierają.



Nie zaleca się picia kawy rano przed śniadaniem lub zamiast śniadania. Skutkuje to zmianą wrażliwości organizmu na poziom insuliny, czego konsekwencją może być nadmierne podwyższenie poziomu cukru we krwi po spożyciu pierwszego posiłku. Kawy nie powinno się pić również wieczorem, ponieważ u osób wrażliwych na zmiany poziomy kofeiny może powodować problemy z zasypianiem. Ograniczenie picia kawy (do 2 filiżanek dziennie) bezwzględnie powinno dotyczyć osób chorujących na nadciśnienie oraz cholesterolemie.

Czarna kawa sama w sobie praktycznie nie zawiera kalorii, ale i nie dostarcza witamin.  

ROZPUSZCZALNA KAWA CZARNA (150 g)
3 kcal
Białko: 0,2 g
Węglowodany: 0,5 g
Tłuszcze: 0 g


Pita z cukrem, śmietanką lub tłustym mlekiem (3,2%) może dostarczać nawet około 300 kcal.
Jeśli z trudnością przychodzi Wam wypicie kawy czarnej pamiętajcie, że najgorszym zabieraczem do kawy są śmietanki w proszku z torebki.

1 łyżeczka śmietanki w proszku (6g)
33 kcal
białko: 0,13 g
węglowodany: 3,52 g
Tłuszcz: 2, 02 g
 + utwardzone tłuszcze roślinne (trans) oraz wiele dodatków konserwujących.


Najlepszym substytutem dla kalorycznej sproszkowanej śmietanki będzie mleko 0,5 %

Mleko UHT 0,5% (10 ml)
3 kcal
białko: 0,32 g
węglowodany: 0,47 g
tłuszcz: 0,05 g


Kolejnym złym wyborem dokonywanym przez kawoszy są kawy w saszetkach typu „3 w 1”. Zawierają one oprócz śmietanki w proszku dużą ilość różnego pochodzenia substancji słodzących. 

KAWA 3w1
(saszetka 18 g)
77 kcal
białko: 0,43 g
węglowodany: 13,99 g
tłuszcz: 2,14 g

Najlepsza do zaparzania jest kawa ziarnista, świeżo mielona. Wszystkie kawy rozpuszczalne - zarówno granulowane jak i mielone - są produktami wysoce przetworzonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz