- Unikaj płynnych pustych kalorii – pij wodę, herbatę, a z alkoholi ewentualnie czerwone wytrawne wino.
- Nakładając jedzenie na talerz zacznij od zdrowych rzeczy i mniej kalorycznych. Skosztuj wszystkich potraw, jednak zrezygnuj z dodatków do nich np. ziemniaków, pieczywa – nie są to tradycyjne wigilijne potrawy.
- Odczekaj co najmniej 10 minut zanim przejdziesz od przystawek do dania głównego.
- Jedz wolno i delektuj się smakiem potraw. Jedząc wolniej zjesz mniej i szybciej poczujesz się syty.
- Przed jedzeniem wypij 1-2 szklanki przegotowanej wody np. z odrobiną soku z cytryny to wypełni żołądek i pozwoli Ci zjeść mniej, a jednocześnie odczuwać sytość. Co kilka kęsów weź łyk wody.
- Nie zapomnij o ruchu. Koniecznie wybierz się z rodziną na świąteczny długi spacer!
- Nie głodź się przed Świętami. Drastyczne ograniczenie przyjmowanych kalorii spowoduje brak kontroli nad zaspokajaniem wymuszonego głodu. W efekcie zjesz dwa razy więcej.
Nie stresuj się, że jesz za dużo
lub nie do końca z głową. Jeden dzień „przekarmienia” nie zniszczy Twoich
zdrowych nawyków oraz nie spowoduję stałego wzrostu wagi. Pamiętaj, że święta
trwają 3 dni, po świątecznej środzie od razu wróć do swojej regularnej zdrowej diety,
by żywieniowe odstępstwa nie trwały do Sylwestra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz