Podstawową przemianą materii nazywa się najniższy poziom
przemian energetycznych zachodzących w organizmie człowieka pozostającego w
warunkach zupełnego spokoju fizycznego, psychicznego, na czczo oraz w
optymalnym mikroklimacie.
Ilość podstawowej przemiany materii (PPM) jest zużywana na podstawowe procesy życiowe, jak:
oddychanie, praca serca, krążenie krwi, budowę nowych komórek i tkanek oraz ich
regenerację, regulację temperatury ciała itp. Wielkość podstawowej przemiany
materii jest zależna od bardzo wielu rzeczy. W największy stopniu zależy od masy
ciała i wzrostu, wieku oraz płci.
Ogólnymi tendencjami jest zwiększenie PPM w okresie wzrostu i
budowy tkanek tj. u niemowląt oraz młodzieży w okresie dojrzewania. Wartość ta zmniejsza się natomiast w wieku podeszłym. W przypadku
podwyższonej temperatury ciała, chorobach
przebiegających z gorączką PPM zwiększa się proporcjonalnie do wzrostu temperatury
– o 12% na każdy stopień Celsjusza. Ogromy na nią wpływ mają hormony. Nadmiar
tyroksyny wytwarzany przez tarczycę znacznie zwiększa przemianę materii i
odwrotnie – obniżone jej wydzielanie będzie obniżało wydatek energetyczny w
stanie spoczynku. Stąd osoby chorujące na niedoczynność tarczycy są
najczęściej otyłe, nawet gdy teoretycznie nie produkują podaży energetycznej, natomiast kobiety z
nadczynnością są szczupłe i nie potrafią przytyć. Innym hormonem wpływającym na
PPM jest adrenalina wytwarzana przez rdzeń nadnerczy. Oczywiście w stanach jej
wytwarzania przemiana materii jest chwilowo ale za to znacznie przyspieszona.
Jak oznaczyć PPM?
Wysokość PPM można oznaczyć za pomocą zmierzenia w
kalorymetrze ilości wydzielanego przez organizm ciepła lub na podstawie zużycia
przez organizm tlenu i jednocześnie porównaniu tej wartości z ilością
wyprodukowanego dwutlenku węgla. Te dwie metody są bardzo czasochłonne i
wykonuję się je tylko w stanach patologicznych.
Do praktycznych celów żywieniowych wystarczy matematyczne
obliczenie PPM. Istnieje kilka wzorów, z których za najprostszy a tym samym
najdokładniejszy uważa się wzór, który został opracowany na podstawie badań, w
których stwierdzono, że zdrowy człowiek wytwarza średnio 1 kcal w ciągu 1
godziny na 1 kg masy ciała.
PPM/ dobę = 1 kcal x 24h x masa ciała w kg
Jego minusem jest nie uwzględnianie w obliczeniach dwóch istotnych zmiennych - wieku
oraz płci.
Dla dokładniejszego ustalenia wartości PPM żywieniowcy
posługują się wzorem Harrisa- Benedicta, który pomimo tego, że został
ustanowiony w 1919 roku jest bardzo często stosowany.
Chcąc określić całkowitą przemianę materii, czyli dobowe
zapotrzebowanie energetyczne, należy obliczyć wartość podstawowej przemiany
materii oraz
dodać do niej wszystkie wydatki energetyczne związane z aktywnością fizyczną tj. pracą,
zajęciami domowymi, sportem itp. Ten sposób obliczania może okazać się
uciążliwy, dlatego duże zastosowanie dla oznaczania zapotrzebowania
energetycznego znalazły tzw. Współczynniki aktywności fizycznej, które wynoszą:
1,4-1,5 – dla osób o małej aktywności fizycznej (2-3 razy w tygodniu godzinny trening aerobowy)
1,7 – dla osób umiarkowanie aktywnych fizycznie (4-5 razy w tygodniu godzinny trening aerobowy)
1,7 – dla osób umiarkowanie aktywnych fizycznie (4-5 razy w tygodniu godzinny trening aerobowy)
2,0 – dla osób o dużej aktywności fizycznej
Indywidualne, całkowite zapotrzebowanie energetyczne oblicza się mnożąc wartość PPM przez współczynnik aktywności fizycznej.
Indywidualne, całkowite zapotrzebowanie energetyczne oblicza się mnożąc wartość PPM przez współczynnik aktywności fizycznej.
CPM = PPM x współczynnik aktywności fizycznej
Przykład:
Płeć: KOBIETA
Płeć: KOBIETA
Wiek: 35
Wzrost: 170 cm
Waga: 70 kg
Waga: 70 kg
Aktywność fizyczna: 3 razy w tygodniu trening aerobowy po 1H
PPM = 665,09 + 9,56 x
70 kg + 1,85 x 170 + 4,67 x 35 = 665,09 + 669,2 + 314,5 + 163,45 = 1812, 24
CPM = 1812,24 x 1,5 = 2718,36 kcal / dzień
Ile jest u Ciebie?
Ile jest u Ciebie?
Źródło: "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka"; H. Ciborowska, A. Rudnicka; Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz